Basiscursus werkplekbegeleiders vo/mbo

Basiscursus werkplekbegeleiders vo/mbo

 

De werkplekbegeleider is de spil bij het begeleiden en beoordelen van studenten van een lerarenopleiding. Samen met de schoolopleider en instituutsopleider vormt hij het opleidingsteam binnen de school. In deze training staat de volgende vraag centraal: ‘ hoe kan de werkplekbegeleider studenten helpen leren van praktijkervaringen?’ Goede begeleiding ontstaat in interactie met de student in de specifieke context van de school. Om deze taak goed uit te voeren heeft de werkplekbegeleider specifieke vaardigheden nodig zoals het voeren van begeleidings- en beoordelingsgesprekken. Daarnaast is kennis nodig van de opleidingsdidactiek en specifieke ‘tools’ die gebruikt kunnen worden in het leerproces.  

 

VOOR WIE

De basiscursus voor werkplekbegeleiders is bedoeld voor docenten in het vo en mbo  die studenten van een lerarenopleiding begeleiden of willen gaan begeleiden. 

 

PROGRAMMA EN WERKWIJZE

  • U maakt kennis met de specifieke opleidingsdidactiek van de lerarenopleiding;
  • U kunt gericht leraarsgedrag observeren en deze observaties inbrengen in een gesprek met een student;
  • U oefent met het voeren van begeleidingsgesprekken zodat uw handelingsrepertoire wordt uitgebreid;
  • U oefent een beoordeling van een student aan de hand van de SBL-competenties en rubrics;
  • In overleg met de deelnemers wordt de laatste bijeenkomst ingevuld. Gedacht kan worden aan intervisie, het schrijven van een woordrapport, het werken met een leerwerkplan en de inzet van leerwerktaken.

 

In de bijeenkomsten worden theorie en praktijk afgewisseld. Er wordt veel gebruik gemaakt van video-opnamen van studenten in opleiding. Op twee dagdelen wordt er geoefend met studenten van een lerarenopleiding die een miniles komen geven. Er is voldoende tijd om ervaringen uit te wisselen en van en met elkaar te leren.

 

Suggesties, opmerkingen en/of vragen? Stuur ons een bericht.